Suomen Ilmailuopisto
      in english »

Johanna Rytky

First Officer, Boeing 737-800, Ryanair

Johanna Rytky 29052015Valmistuin SIO16 -kurssilta tammikuussa 2013, ja opintojen jälkeen työskentelin toisen alan hommissa vuoden verran ennen kuin löysin ensimmäisen lentotyöpaikkani Indonesiasta. Siellä lensin 12 -paikkaista Cessna Caravania, pääsin näkemään todella upeita paikkoja ja tutustuin mahtaviin työkavereihin joita oli tullut Indonesiaan lentämään lähes joka puolelta maailmaa.

 

Vuoden 2014 lopulla palasin Eurooppaan saatuani paikan Boeing 737-800 -koneen perämiehenä. Vaikka molemmat lentotyöt ovat luonteeltaan kovin erilaisia, on tärkein yksityiskohta pysynyt samana: kertaakaan ei ole harmittanut lähteä töihin.

Lennän tällä hetkellä Lontoosta käsin ja jokainen työpäivä on erilainen. Yhtenä päivänä ohjelmassa saattaa olla kaksi lyhyttä reissua Ranskaan, kun taas toisena päivänä reitti voi olla esimerkiksi Marokkoon ja takaisin. Nykyisessä työpaikassani töitä tehdään viisi päivää putkeen, jonka jälkeen on aina neljä vapaata.

 

Jokainen lentopäivä alkaa lennonsuunnittelulla, johon lukeutuu mm. päivän säähän ja muihin tekijöihin huolellinen perehtyminen kapteenin kanssa. Tämän jälkeen pidetään yhteinen briefing matkustamohenkilökunnan kanssa ja lähdetään yhdessä lentokoneelle, ja kone tarkastetaan ja ohjaamo valmistellaan ennen matkustajien saapumista. Tärkeä osa lentäjän työtä tapahtuu siis jo ennen kuin koneen tennarit irtoavat kiitotiestä! Suomen Ilmailuopistolta saamani koulutus on antanut erinomaiset valmiudet lentotyöhön, ja lisäksi koulutuksen ajalta minulle kertyi paljon mukavia muistoja ja hyviä ystäviä.

 

Toisin kuin monelle muulle, minulle lentäjän työ ei ollut niinkään itsestäänselvä lapsuuden haave, vaan ajatus kypsyi vuosien ajan kunnes lukion jälkeen löysin itseni täyttämästä hakupapereita Poriin. Päivääkään en ole katunut, päin vastoin jaksan iloita siitä että löysin alalle vaikka sukulaisistani ja tutuistani kukaan ei olekaan ollut ilmailualalla näyttämässä tietä. 

Minulle työstä mielekästä tekee sen vaihtelevuus, jatkuvat mahdollisuudet oman ammattitaidon kehittämiseen, koko alalla yleisesti vallitseva aivan erityinen ilmapiiri sekä tietysti mitä näyttävimmät maisemat!


Facebook


Suomen Ilmailuopisto Oy
Ilmailuopistontie 221
28540 PORI

Y-tunnus 1728925-0

Puh 02 6301 700 tai 040 671 7227
info@finaa.fi